Z okazji Dnia Kobiet klasy 3b i 3 c wybrały się na warsztaty kulinarne. Nic tak nie łączy, jak wspólne działanie. Dzieci mogły zapoznać się z pracą kucharza oraz techniką wykonania pizzy.
Była to niepowtarzalna okazja, by dowiedzieć się wszystkiego o tej najpopularniejszej włoskiej potrawie. W trakcie warsztatów dzieci przeszły samodzielnie przez cały proces wypieku pizzy, począwszy od formowania placków na komponowaniu własnych połączeń smakowych skończywszy. Jednym słowem wielka frajda dla najmłodszych!
Każdy z uczestników otrzymał fartuch. Na stanowiskach pracy przygotowano wcześniej kulki ciasta, wałki, podkładki oraz przeróżne składniki. Uczniowie pod czujnym okiem pracowników Pani Marty i jej męża wałkowali ciasto, smarowali je sosem pomidorowym i ozdabiali ulubionymi składnikami: szynką, pieczarkami, kukurydzą lub ananasem. Tak przygotowane pizze trafiały do pieca.
- „Wyglądały cudownie, a jeszcze lepiej smakowały. Niewątpliwie najprzyjemniejszym momentem zajęć była degustacja własnych dzieł kulinarnych. Okazało się, że nasi uczniowie są świetnymi kucharzami” – relacjonuje wychowawczyni.
A skoro to był Dzień Kobiet to nasze dziewczynki otrzymały laurki robione przez chłopców i ciasteczka . Zakończyliśmy wspólnym śpiewem przy dżwiękach gitary.
Dorota Głuszek